STOCKHOLMS CENTRALSTATION

Centralen – en renoverad och välbevarad station.

Eftersom Stockholms Centralstation är hårt trafikerat med mer än 200 000 resenärer som passerar per dag är det inte konstigt att saker och ting blir slitet. Vi fick i uppdrag att dels renovera det gigantiska glaspartiet på Centralstationens originalbyggnad, samt alla huvudbyggnadens fönster. Två riktiga jättejobb med andra ord!

Det första vi gjorde var att bygga en temporär fasadställning så att vi kunde nå upp till de 320 glasrutor som det stora glaspartiet bestod av. Tidigare hade partiet på utsidan varit täckt av ett över 200 kg tungt aluminiumsolskydd. Detta bidrog till att det blev för kallt inne i byggnaden på vintern, och på sommaren när solen låg på blev det visserligen effektivt svalt, men ack så fult.. Vi rev därför ner hela solskyddet och bytte alla ytterglas till Sunergy clear glas med solskydd och energiglas i ett. Karmdelar av trä renoverades grundligt och saknade delar av stål nytillverkades och kompletterades, innan allting målades med traditionella material. Även insidan renoverades och målades.

Arbetet med Centralstationens fönster bestod av totalt 470 fönsterpartier i olika utförande. Som alla krävde ett rejält omtag för att uppnå beställarens högt ställda krav gällande både ljud, ljus, brand och antikvariska krav. i korthet, fönstren skulle bli toppmoderna, energi och ljudeffektiva, men det fick inte synas. En rejäl utmaning som vi känner att vi klarade med bravur. Samtliga fönster genomgick en full renovering på både ut- och insidan. På vissa äldre fönster bytte vi ut glaset till ett enkelt energiglas, annars arbetade vi med 5-6 varianter av isolerglas med olika sammansättningar beroende på vilka krav som skulle uppnås.

Men vi renoverade inte bara fönster – även gamla innerdörrar till kontorsdelen fick sin beskärda del. Totalt renoverade vi över 200 dörrar med allt från att bara måla till att i princip platsbygga helt nya karmar och i vissa fall hela dörrblad.

Centralstationens port ut mot taxizonen på Vasagatan blev också renoverad. Den så kallade SJ-porten var på den tiden det begav sig den enda huvudentrén, och ett tydligt tecken på den teorin var det högra handtaget till porten som visade sig vara helt söndersliten av alla de miljontals händer som vidrört handtaget. Vi lagade mässingshandtaget samt finslipade och målade portdörren så att den fick rätt färg igen.